U košarici (0)

Tvoja košarica je prazna

Dodajte bilo koji proizvod iz

 kataloga

Ukupno:

0.00

0.00 kn

29.11.2023

evoooliveoil

5 Važnih činjenica o pravom ekstra djevičanskom ulju

Perdisacca

Saznaj na što paziti kad kupuješ ekstra djevičansko maslinovo ulje, kako ga koristiti i čuvati.

 

1.      Pravo maslinovo ekstra djevičansko ulje se mora čuvati u tamnim bocama. Svjetlost šteti ulju i prozirna ambalaža napravljena je prvenstveno zbog marketinga bez razmišljanja što to čini proizvodu.

 

2.      Pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje uvijek miriše ugodno. To može biti miris pokošene trave, jabuka, mediteranskog bilja, artičoke ali uvijek je ugodan. Ako je miris neugodan znajte da nešto nije u redu s uljem.

  

3.      Sa maslinovim uljem se može kuhati. Mit je da maslinovo ulje gori na niskim temperaturama. Možda nećete na njemu pržiti, prvenstveno radi cijene ali je ekstra djevičansko maslinovo ulje kod kuhanja uvijek bolja opcija nego rafinirano miješano, suncokretovo ili palmino ulje.

 

4.      Aromatizirana maslinova ulja su u pravilu niže kvalitete i sadrže umjetne arome. Ako baš želite kupiti maslinovo ulje aromatizirano s limunom ili nekim drugim biljem, pročitajte najprije sastojke. Bolja su opcija svakako tkzv infuzije gdje se voće ili biljka prerađuje zajedno s maslinama ili gdje se prirodno eterično ulje dodaje maslinovom ulju nakon prerade.

 

5.      Kod maslinovog ulja skoro uvijek vrijedi pravilo da je kvaliteta proporcionalna cijeni. Na tržištu se može pronaći svašta ali ako želite kupiti najbolji proizvod za prehranu sebe i svoje obitelji onda potražite ulja malih proizvođača na kojima je definirana sorta, način prerade i godina berbe. U pravilu se takva ulja mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama ili u web shopovima proizvođača.